Posty

Wyświetlanie postów z maja 16, 2021

Falafele

Obraz
Miałam napisać o tym, co przeczytałam (dużo!), co obejrzałam (ciut), gdzie byłam i co tam widziałam (ho, ho), ale będzie o garach. Hasło: falafel, taki prawdziwy, z suchej ciecierzycy (czy to to samo co cieciorka?). Korzystałam z trzech przepisów: Jadłonomia, Kwestia smaku i White plate. Najpierw ciecierzycę trzeba namoczyć, najlepiej przez 12 godzin (przez noc), ale nie dłużej, bo, jak ostrzegają niektórzy, może zacząć fermentować, zwłaszcza jeśli jest ciepło. Nasuwa się pytania, czy, aby zapobiec ewentualnej fermentacji, nie można by procesu moczenia zamknąć w lodówce? Niestety, nie znalazłam na to pytanie odpowiedzi, tak samo jak na inne: czy do przygotowania placuszków/kotlecików trzeba przystąpić zaraz po odcedzeniu ciecierzycy, czy też można odcedzoną przechować jakiś czas w lodówce. To dość ważne, bo jeżeli taka opcja nie wchodzi w grę, to przygotowanie falafeli staje się przede wszystkim wyzwaniem logistycznym – żeby w miarę dokładnie po 12 godzinach, czyli rano, zaraz przyst